камена књига предака - Народни музеј Чачак

39 Ранији наслов Сељакова душа на камену замењен je уочи штампања ... на друге обичне људе, све до деце и жена; и надгробна „слова”, што je ... ордена Таковског крста!) него и тамо у свету: од четири округа које je Србија ... или само радо прихватише добродошао назив који им староседеоци дадоше -.

камена књига предака - Народни музеј Чачак - Srodni dokumenti

камена књига предака - Народни музеј Чачак

39 Ранији наслов Сељакова душа на камену замењен je уочи штампања ... на друге обичне људе, све до деце и жена; и надгробна „слова”, што je ... ордена Таковског крста!) него и тамо у свету: од четири округа које je Србија ... или само радо прихватише добродошао назив који им староседеоци дадоше -.

чачак, 2017. - Народни музеј Чачак

ИЗВЕШТАЈ О РАДУ НАРОДНОГ МУЗЕЈА ЧАЧАК ЗА 2017. ГОДИНУ ... паре, док је за време рата 1941. једно јаје коштало 200 пара ... је Велики Петак. Свет је пред Ускрс одлазио ... лака (51,2 cm), црно орски лака (71,05 cm).

Untitled - Народни музеј Чачак

Сл. 1 - Чачак, центар града са положајем налазишта Римске терме ... Сингидунуму у слојевима II века и представљају рад неке од локалних радионица.

маријана матовић - Народни музеј Чачак

супруг Салих Зеки бег предао јој је писмо једног јерменског професора: „[...] упућено неким јермен- ским револуционарима у Алексан- дрији […].

благо народног музеја - Народни музеј Чачак

грађе пронађено је и враћено у фонд 48 наслова ра- стурених књига из ове библиотеке. Једини до сада познат комплет листа „Србин“, који је излазио ...

војвода петар бојовић - Народни музеј Чачак

Војвода Петар Бојовић рођен је у селу Мише- вићи, код Нове Вароши, 16. јула 1858. године. Из. Старе Србије се са родитељима доселио у село Ра-.

Занати за обраду дрвета из етнолошке ... - Народни музеј Чачак

да је „китњаста и чаробна Шумадија родила. Српског Милоша [Обреновића] ... ограда, две скулптуре (Гордост и Косачица) из заоставштине принцезе ...

зборник радова народног музеја - Народни музеј Чачак

које су опслуживале при обедима, имале приступ.20 На надгробним стелама ... s (V erco v iciu m. ), mith raeu m. M ith ras b fc око 2. 4. 6 . по су д а са д р ш ... Трифуновић и Јевђевић састали су се 20. октобра са капетаном Анђелом ... Николаја била је само кратка епизода, везана углавном за село, на коме је ...

Vojvoda Stepa KOREKTURA.indd - Народни музеј Чачак

Војвода Степа Степановић рођен је 11. марта. 1856. у селу Кумодраж код Београда. За офи- цирски позив определио се после петог разреда гимназије ...

NADEZDA PETROVIC katalog sajt.indd - Народни музеј Чачак

Надежда Петровић није само сликала и пратила збивања на европској ликовној сцени незаинтересована за остала дешавања код нас и у свету, него ...

Untitled - Народни музеј Ниш

На граници атара села Бурдимо, засеока Падинци и села Бучум, ... 19 Мутеферике су истакнути дворјани, синови најугледнијих људи, пратња султана, везира, беглербега ... Непрегледне равнице врелог црвеног земљишта,.

паја јовановић - Народни музеј Ниш

Радонић је један од најизразитијих сликара романтизма у српском сликарству. Осим икона и предела, радио је и композиције историјске садржине, као ...

zrtve lagera nis - Народни музеј Ниш

побуниле, угрозиле мир, a против којих нису важила правила прописана одредбама ... Комисија је имала четири члана, а чинили су је Миодраг Станковић, ... Кристоф, 6) Франчези (тумач и џелат), 7) Унгар, 8) Јерихо, 9) Дегерт, 10) ... АВРАМОВИЋ Нахума САРА, домаћица у Нишу, рођена у Београду. Из КЛ.

кадињача - Народни музеј Ужице

што дужи отпор и да се постепено повлаче према Златибору, Тари и. Санџаку. ... косе. Те снаге јачине 200 до 250 бораца супротставиле су се немачким ... За њима се извија густа дуга колона. Војници су ... ошишана до главе.

Преузми - Народни музеј Ужице

Раповина на Крушчици (данашње село Варда).65 На коси која се, омеђена Дробњачким ... И као сељачки син службу је започео у Љубовији на унапре-.

логор на црвеном крсту - Народни музеј Ниш

ње летели парчићи лобања и праменови косе. ... У музеју логора Црвени крст чувају се ископане ... Милентијевић Зоран, Логор Црвени крст, Народни.

Поезија је победа над песником - Народни музеј Ниш

насловом: „Неосимболизам не треба бркати са симболизмом“; текст је штампан у: Б. М, Сабрана дела, том ... RAOS, Ivan, Žene i muževi: monolozi u ... Поема за одрасле – Ако волиш – Игра стварања – Сам ти то рекао – Љубавна.

leskovački zbornik - Народни Музеј Лесковац

18 јул 2019 ... невоље са Арбанасима имао је и манастир Дечане. За време арбанашког устанка ... 2011. године радио на спашавању порушеног манастира, конзервацији и ... Први управник Дома здравља био је др Томислав Јовановић, а од 1941. ... лекара специјалисту, дерматолога из Ниша др Радета ...

дрворези епископа јустина - Народни музеј Краљево

дина прошлог века из, како сазнајемо у биографији, периода када је аутор учио дуборез. Они су рађени вешто, технички педантно и темат- ски богато.

љуба стојановић у полемици с - Народни музеј Ужице

Индира Генџић, Свадбени обичаји код нововарошких муслимана ... . ... страховит левак вртлога и празнине”, требало је пронаћи нову, која ... 26 Занимљиво је да је висина школарине зависила од имовног стања родитеља. Они.

Позориште у Краљеву 1945-1956 - Народни музеј Краљево

лини Краљева, изводећи представе без икакве новчане надокнаде. Упоредо ... нић, а радом драмске секције руководили су Милан Петровић Батеја, глумац, и ... кренули су са комадом „Без трећег ... Без шрећеі, Милан Беговић. 9.

КРАЉЕВО У СРПСКОЈ ШТАМПИ 1868 –1903 - Народни музеј ...

но куповином и увођењем у обраду земље најсавременијих машина. Ова, сасвим ... 3/4 пар. пор. као суму која јој у име ове масе припада, тако се иста Даница на осно- ... Онда је Чачак богат са грозницом. ... Шиваћа машина”715.

Стара насеља на подручју данашњег Краљева - Народни музеј ...

из Краљева траг се дефинитивно губи након трагичног уништења конвоја старина у Првом ... се и налаз римских тегова од олова. У извештају ... 7 М. Валтровић, Геме у београдском Музеју, Старинар VI, 4, Београд. 1889, 116-117 ...

Народни музеј у Београду, Извештај о раду 2015 ... - Narodni muzej

директора; Центар за збирке и истраживања, са музејима у саставу, у чијем ... Преглед и припрема 35 бoкoкoтoрских икона за изложбу Бококоторска сликарска ... Bauhaus – umreţavanje ideja i prakse“; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, ... нашом историјом - продајни кутак Галерије, 3202 прегледа; август: ...

споменица народног музеја у чачку 1952-2012. - Народни музеј ...

зацију ове идеје.26 С друге стране, Музеј је 1956. године издао и своју ... Лутка, Чачак, 1938. ... стр. 153. * Упоредни текст на српском и енглеском језику. ... На врху насловне стране: Народни музеј Чачак, Музеј града Новог Сада. -.

Прича о хлебу Краљево 2013 - Народни музеј Краљево

XX века када је у обредној пракси припреман велики број хлебова: погача ... слева надесно, показује да округли обредни хлеб симболише сунце (сл. 03).

Упутство о вођењу матичних књига и обрасцима матичних књига

II NAČIN VOĐENJA MATIČNIH KNJIGA. VoĎenje matičnih knjiga. 2. Matične knjige vode se u dva primerka. Drugi primerak matične knjige je prepis prvog.

ИНСТИТУТ ЗА ВОЋАРСТВО, ЧАЧАК

у oднoсу нa сoрту Виљамовка. Jул. Август. Септембар. Октобар. Jулиjaнa. -46. Aнђeлиja. -15. Виљамовка. 0. Santa Maria. 2. Abate Fetel. 28. Калуђерка.

конкурсна документација - Град Чачак

16 јул 2018 ... Предмет јавне набавке су: Радови на реконструкцији скупштинске сале града Чачка. 1.4. ... 10 PARKETARSKI RADOVI UKUPNO. = Дин.

Finansijski izveštaj - Град Чачак

котао за загревање пластеника ... казан за ракију ... радова на реконструкцији скупштинске сале града Чачка закључен са ДОО „Студио БАУХАУС“.

На основу члана 9 - Град Чачак

Дневни боравак за одрасла и стара лица. 7. Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју,. 8. Дневни боравак за одрасла лица са сметњама ...

грађа МИА, 26, Чачак, 2010 - Arhiv Cacak

КЉУЧНЕ РЕЧИ: Начелство округа рудничког, крађе, убиства, пожари, ... по мраку,као год, што се и данас осећају последице оних „мрачњака”, који су.

50. дисово пролеће / чачак / 8. мај – 31. мај ... - Градска библиотека

8. 50. ДИС. ОВ. О ПР. О. ЛЕЋЕ oезија Владислава Петковића. Диса објављена ... као и читав свет? Да ли је „Моравска ноћ“ и „Српска ноћ“? ... Аутор изложбе књига и каталога „Реченица дуга као лет“ је. Душица Косић. ... Мрачна пророчанства, расејана по многим песмама ... епизода серије онлајн. Чекамо у ...

50. ДИСОВО ПРОЛЕЋЕ / ЧАЧАК / 8. МАЈ – 31. МАЈ 2013. БРОЈ 44

50. ДИСОВО ПРОЛЕЋЕ / ЧАЧАК / 8. МАЈ – 31. МАЈ 2013. БРОЈ 44 ... судбина овог нашег песника. Било је у њој ... Моја из кафане никуд није макла.

грађа МИА, 30, Чачак, 2014. - Arhiv Cacak

68 Земљорадник из Заблаћа, ожењен (Винка, 1875), мобилисан 1912, преминуо 1914. код куће. Уписан ... 14. лампа висећа. 10 „. 40 „ ... довољно за стварање неке шире слике о разарању школа у Србији за време окупације.

НАРОДНИ ПЕСНИ

Текст: Пенчо Славейков. Стройна се Калина вие край ... Текст и музика: Я. Попов. Ясен месец веч ... Ако ме оставиш, милно либе, цял живот проклет да ...

ГОДИНА LIII БРОЈ 3 Цена овог броја је 600 динара ... - Град Чачак

21 феб 2019 ... Уплатни рачун. Број уплатног рачуна ... башта, апарат за сладолед, банкомат, аутомат за продају штампе ... поскок, жаба и други.

народни музички инструменти у српској фолклорној традицији

КЉУЧНЕ РЕЧИ: народни музички инструменти, семантичка анализа 'музичких' фра- зеологизама, етнофразеологија, етномузикологија, српски језик.

црквено-народни сабор и архијерејски синод из 1749. године

1 окт 2012 ... 2 Исидора Точанац, Српски народно-црквени сабори (1718-1735), Београд 2008, 243. 3 Дејан Микавица, Политичка идеологија ...

правни народни обичаји (обичајно право) код срба - Издања ...

Постојање ових обичаја указује на природу друштвене интеграције – механичку солидарност (Е. Диркем). Кључне речи: правни обичај, обичајно право, ...

гласник - Етнографски музеј

сам и податке о бојењу и шарању ускршњих јаја у Србији, једном приликом у ... вину обраћају већу пажњу и затварају је, јер им је све иотребнија због меса и ... ја, Златан. Женска су имена код Срба: Стана, Велика, Бојана, Магда,.

МУЗЕЈ ВАЗДУХОПЛОВСТВА У БЕОГРАДУ

као посебно Одељење за историју и Музеј југословен- ског ваздухопловства ... Идеја о лету као изразу еволуције људске слободе, затим и сам развој ...

гласник bulletin - Етнографски музеј

Нову Годину жене мећу босиљак за десно уво а мушки за капу с десне ... и младе жене њиме ките и носе га уза се (упор. босанску песму у Да- ници 9 ... i sliku o njima i jasni pogled na njihovu rasprostranjenost, te bolju mogućnost.

akvizicije mpu - Музеј примењене уметности

Лит.: Д. Хејдова, Ј. Хорнекова, Чешки порцулан : 1792–1982, ... Applied Art. Porcelain sets or cups of the most versatile shapes from the museum collection ...

KATALOG 1.cdr - Музеј примењене уметности

Амаркорд (Amarcord, 1973), Фелини је добио награде. „Оскар“ за најбољи страни ... комуникацијама, у којој би значење била нова јединица.“ Дакле, ова ...

Посјетили Музеј капетана Штумбергера - Dan

3 јун 2018 ... СЛАВљЕН ДАН ДРЖАВНОСТИ И УСТАВА ИТАЛИЈЕ. ХЕРЦЕГ ... ти вјековима, док буде сунце гријало и ... говине плесало је 4.600 дјеце,.

art in industry - Музеј примењене уметности

зографа певец Козма, Изкуство(София) 33–34: 26–30. Marković, M. 1996. Two Notes on ... формата 15×15 цм. Типске плочице евоцирају идеју растера.

zbornik radova fin.indd - Етнографски музеј

црвени део одежде сликан хематитом и цинобером (али не у мешавини већ једна преко друге). ... црне коре, нескухани праменови влакана и сл.

Glasnik Etnografskog muzeja knj.74 sv. 1 - Етнографски музеј

31 јан 2014 ... МК Темска (Темска, Рагодеш, Рудиње, Куманово); МК Сопот (Сопот, Орео- ... обланде и патишпањ – за коју кажу да је најбоља торта.

PDF штампаног издања - Музеј примењене уметности

8 There is another Museum online monograph dedicated to this doublet: Descalzo. Lorenzo 2006. ... костими у сталној поставци мењају се на сваке две године. Музеј сâм ... the Triumph of Art and Industry, 1800–1847, New York: Yale. University Press. ... Predmeti – dnevne i večernje haljine, donje rublje, kupaći kostimi ...

Glasnik Etnografskog muzeja 76 - Етнографски музеј

Луције је свакако предање о изради посебне врсте мале столице. Тако на пример, у ... Византији, помињу се поворке у време цариградске божићне вечерње литије, које су носиле ... због куглице на врху сечива (Филиповић 1950: 118). Оба наџака ... израђени у домаћој кућној и сеоској занатској радиности ...

гласник етнографског музеја - Етнографски музеј

9 D. Bandić, Posmrtno umiranje u religiji Srba, u Carstvo zemaljsko, carstvo nebesko, ... да се нисам у теби родила. ... на, била љубавница њеног мужа.

PDF štampanog izdanja - Музеј примењене уметности

зографа певец Козма, Изкуство(София) 33–34: 26–30. ... Тај „ритуал“ је зато укључивао више занатских и уметни- ... Бор је био идејни творац јединог.

Glasnik Etnografskog muzeja knj. 74 sv. 2 - Етнографски музеј

одмере конац за вез, ако хекламо конац за хеклање да се тркамо, ... столњаци и миљеа су почели на село; пре рата то је у вароши било“ су речи ... поједностављиван је тако што су мустре прецртаване на паус па са њега на ... Draškić, Miroslav, Specifična porodična struktura kao jedan od uslova za etnička.

Glasnik Etnografskog muzeja u Beogradu knj.14 - Етнографски музеј

У старије време, по доласку у село, пријаве се попу, кнезу и питропу, објасне ради ... У горње слојеве улазе писмени људи и жене, обично млађи ... Стога јачи мушкарци одлазе за послом у прекоокеанске ... Који носе копља убојита, ... njihove kritike, interpretacije i kombinacije (logičke, sintetične apercepcije).

Glasnik Etnografskog muzeja u Beogradu knј ... - Етнографски музеј

или је био, да газда сакрије живог петла под последњи сноп у пољу; кад се жито ... Петар Кочић у „Јазавцу пред судом" износи како је „.. кроз Лијевче, испод Бање ... Strohal III, 198 (он je и слуга); Kres V, 27; Šašelj: Bisernice iz belokranjskega na- rodnega ... приказивана косовска битка од почетка до краја (стр.

Glasnik Etnografskog muzeja u Beogradu knj ... - Етнографски музеј

Гаваци д-р Милован, Из наше народне уметности — ускрсна шарена јаја ... песне, рецепти из рукописне књиге ... плетенка, — плетеница косе XIV, 99;.

Glasnik Etnografskog muzeja u Beogradu knj.24 - Етнографски музеј

V. V., Vjenčanje pod silom. Istiniti događaj u Ercegovini u početku ... Сукно (сукман) је ношен у Горњем и Средњем Понишављу,. Горњем и Доњем Високу, ...

Гласник Етнографског музеја у Београду, књ ... - Етнографски музеј

318 ХХ. Casopis za zgodovino in narodopisje, Maribor, XXU, 204. ... уплићу ,,уплитњаком“ који је обично дужи од кика. ... другим је крајем утврђена за столицу, ... Навлаке су плетене од вуне или разнобојног памука, у облику грла од.

КЊИГА НАСТАВНИКА

Интерна медицина. Магистратура. Диплома. 1999. Медицински факултет у Београду. Доктор медицине. Списак предмета које наставник држи у текућој ...